Sexual healing

lorenzo-stiernquist-2.jpg

 

Lorenzo Stiernquist är tantralärare och grundare av Sexsibilitycoachutbildningen. När jag var i Stockholm i våras träffade jag honom för en intervju som också blev en flera timmar lång lunch. Vi pratade om livet, tantra, och om Sverige-aktuella Barbara Carrellas. Vi pratade också om hur man kan hela sår efter sexuella kränkningar och övergrepp. Resultatet av mitt möte med Lorenzo blev bla den här artikeln....

 

Sexual healing

- ett sätt att hela själsliga sår

 

Sexuella kränkningar kan sätta djupa spår även när det inte handlar om regelrätta övergrepp. Men det finns sätt att läka själen och återvinna förmågan att njuta.

 

De flesta har någon gång upplevt en situation då våra kroppsliga eller känslomässiga gränser inte har respekterats. Det kan ha hänt för att andra inte har lyssnat när vi sa nej. Det kan också inträffa när vi själva säger ja fast vår inre röst ropar stopp! Kanske har en partner inte hejdat sig fast du sagt nej till en sexuell invit. Eller har du av olika skäl gått med på sex trots att du själv inte ville.

 

Lorenzo Stiernquist är tantralärare och jobbar med sexuell healing. Han tar emot personer som vill hela sina känslomässiga sår och återvinna förmågan att säga ja till sin njutning. Han möter framför allt kvinnor som vill bearbeta sorg eller känslomässiga problem kopplade till närhet och intimitet.

 

- Många människor ser sorg och smärta som något som ska bort. Medan den tantriska uppfattningen, så som jag uppfattar den, är att det är ok att du känner det du känner. Det är ingenting som behöver ändras och i sorgen finns ett budskap. Smärtan vill dig inte illa.

 

De strategier som vi använder för att döva vår smärta är inte heller fel, menar Lorenzo. Det kan vara plågsamt att känna sig förvirrad och arg. Vissa flyktbeteenden kan tyckas destruktiva men de finns där av en anledning. Kanske för att du ännu inte är trygg nog att utforska din sorg.

 

Att stänga dörren till sin smärta kan alltså vara nödvändigt men det påverkar samtidigt förmågan att känna glädje, kärlek och njutning i livet.  På så sätt har den som utsatts för övergrepp inte bara berövats  rätten att säga nej och hävda sina gränser utan också rätten att säga ja och bejaka vår sexualitet.

 

Lorenzos erfarenhet är att det inte är nödvändigt att gå tillbaka till barndomen eller att tala om trauman för att läka såren. Han arbetar istället med det som här och nu hindrar oss från att leva det liv vi önskar. Han betonar vikten av att om och om igen träna på det som är svårt för oss istället för att undvika de svårigheter vi har när det gäller intimitet.

 

- Har en person svårt för ögonkontakt så övar vi tillsammans på ögonkontakt. Har någon svårt med närhet övar vi på att vara nära. Har någon svårt att vara i kontakt med sitt kön då tränar vi på att vara i kontakt med könet genom massage, healing och beröring.

 

En session med Lorenzo kan se väldigt olika ut men startar alltid att man andas tillsammans för att bli mer närvarande i nuet.

 

- Vi sitter och andas tillsammans med fokus på kroppen och andningen. Att vara närvarande här och nu är grunden och andningen pågår här och nu. Kan jag tillåta andningen att få vara som den är i stunden och sen applicerar det förhållningssättet på mina tankar och känslor så har jag kommit långt bara där, förklarar Lorenzo.

 

Många av dem som kommer till Lorenzo söker hans hjälp för att kunna uppleva ett fungerande sexliv. Det är förstås viktigt men  Lorenzo menar att sexuellt helande handlar om ännu mer än så.

 

- Den som du utövar sex med är förmodligen också någon som du vill ha en fungerande relation till. Kan jag inte njuta av kyssen med en partner så blir det en väldigt viktig fråga varför jag inte kan njuta av en kyss med den jag älskar mest i världen.

 

Dessutom är det så att skuld och skamkänslor runt sex också kan skapa hämningar på andra områden. Blir du friare i din sexualitet känner du dig mer levande och hela livet påverkas.

 

 

 

 

 

 

 

15 okt 2013

Välkommen

Välkommen till www.blidu.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)