Varför är det så svårt att säga nej?

 

 godisnej.jpg

 

 

Jag tror att ett viktigt svar ligger i att jag, som så många andra, från tidig ålder får lära mig att jag är ansvariga för andra människors känslor. Jag har fått lära mig att det är mitt beteende som skapar känslor i andra. T.ex. har föräldrar och andra vuxna sagt till mig “gör inte så för då blir jag ledsen” eller “gör inte si för då blir NN besviken”. Jag menar inte att det är fel att jag har lärt mig att mitt beteende påverkar andra men det blir problematiskt när jag ser mig som direkt orsak till andra människors känslor.

 

Jag ska ge ett vardagligt exempel för att förklara vad jag menar; Jag ställer in en middag för att jag fått annat att göra men är rädd för att säga till min kompis att det inte blir av. Jag tänker att hon sett fram emot middagen och blir besviken om jag säger att hon inte kan komma. Jag kommer att göra henne besviken, ledsen och arg. När jag väl samlat mod och ringer upp henne visar det sig att hon blir lättad för hon måste jobba men har våndat sig för att berätta det för mig…

 

Vad jag vill beskriva med exemplet är att andra människors känslor beror på så mycket mer än mitt beteende och andras känslor kan därför vara svåra att förutsäga. Det blir därför en omöjligt uppgift att anpassa mitt handlande för att styra andras känslor. Det skulle dessutom innebära att jag inte är ärlig i mitt agerande. Någon som anpassar sitt eget beteende i syfte att styra andra brukar vanligtvis kallas manipulativ.

 

Vänder vi på detta resonemang så menar jag på samma sätt att ingen kan få mig att känna något. Mina känslomässiga reaktioner har så många olika bottnar att det blir orealistiskt att hålla andra människor ansvarig för dem.

 

Om andra ansvarar för sina känslor och jag ansvarar för mina blir det lättare att se att jag också är den som behöver ta ansvar för mina ”ja” och mina ”nej”. Vill jag vara en ärlig och mogen människa så är det dags att stå för mina val. Vad vill jag säga ja till och vad vill jag säga nej till?

 

Det här är en djup och existentiell fråga för den handlar om vem jag vill vara? Hur vill jag leva mitt liv? Hur kan jag vara ärlig och sann mot mig själv och andra? Om jag inte lyckas kommer min självkänsla att drabbas. Om jag väljer att ge bort makten över mina gränser till er så kommer varken ni eller jag att visa mig respekt.

 

 

 

 

30 okt 2013

Välkommen

Välkommen till www.blidu.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)